Hoe word ik een samenlevingskunstenaar?

Toen ik zestien was, werd ik me bewust van de schrijnende tegenstelling tussen rijkdom en armoede. Dat was tijdens een reis door India met mijn ouders, de zakenpartners van mijn vader en hun aanhang. We verlieten net vol gegeten en gedronken een chique restaurant. Een klein meisje, vies gezichtje, kapot jurkje, vroeg mij om geld. Ze had honger gebaarde ze in internationale gebarentaal. Ik schudde mijn hoofd, want geld had ik niet op zak. Mijn vader droeg de portemonnee. Zij viel op haar knieën met angstige ogen, boog, kuste m’n voeten en keek weer naar me op, haar ene hand wrijvend over haar buik, haar andere hand naar geld vragend omhoog naar mij. Weer schudde ik m’n hoofd. Op dat moment stopte de taxi waarin het hele gezelschap intussen had plaats genomen vlak achter me, deur open, ik werd naar binnen getrokken, deur dicht, de taxi reed door. Door de achterruit zag ik nog net hoe het meisje door een even vies, maar iets ouder jongetje met de vlakke hand in haar gezicht werd geslagen, links rechts links rechts.

onderzoeksmethoden en -resultaten

Sindsdien houd ik me bezig met de vragen: Hoe moet ik de groeiende kloof tussen rijkdom en armoede in de wereld begrijpen? En: wat kan ik doen?

Op deze site deel ik mijn onderzoeksmethoden en -resultaten.